Selecteer een pagina

Dossier

Alle artikelen van het door u gekozen dossier

Leisure als experimenteerruimte

Waar systeemwereld en leefwereld elkaar ontmoeten

In gesprek met Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving Voor een breder perspectief op het thema ‘Leisure for a better world’ gingen we in gesprek met Hans Mommaas, voormalig Professor Leisure Studies, tegenwoordig werkzaam als directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering vooropstaat. (meer…)

Inclusief Van Abbe

Op weg naar een toegankelijk museum waar iedereen zich welkom en gehoord voelt

Op 14 juli 2016 werd het VN-verdrag handicap bekrachtigd in Nederland. In het verdrag wordt uiteengezet hoe de overheid de positie van mensen met een beperking moet verbeteren, omdat zij net als ieder ander recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, te werken en gebruik te maken van gebouwen, websites en overige goederen en diensten. Een belangrijke stap om de leefwereld van mensen met een beperking toegankelijker te maken en de samenleving als geheel inclusiever. Ook musea stellen zich de vraag hoe zij bij kunnen dragen aan volledige participatie en gelijke kansen en mogelijkheden. Het weghalen van drempels is echter een complex vraagstuk. (meer…)

De virtuele dierentuin

Een vloek of een zegen?

De concurrentie in de Nederlandse dierentuinenbranche is hoog. Daarom proberen de dierentuinen zich op verschillende manieren te positioneren: van meest kindvriendelijke dierentuin tot aan het leukste dagje uit tussen de apen. Wildlands Adventure Zoo heeft de afgelopen jaren groot ingezet op beleving. Een prestigeproject volgens zoo expert Goof Lukken: “In Drenthe was het dierenpark vroeger een belangrijke attractie. Het plan werd daarom heel ambitieus neergezet. De regio wilde zich zo op de kaart zetten.” (meer…)

Bibliotheek Permeke

Een laagdrempelige sociale infrastructuur

Bibliotheek Permeke is de grootste bibliotheek van de stad Antwerpen. Deze bibliotheek opende in 2005 haar deuren in een op dat ogenblik verloederde en vervallen buurt die kampte met hoge criminaliteitscijfers en veel armoede. De buurt zelf wordt omschreven als een transitbuurt. Dit betekent dat nieuwkomers zich vaak eerst vestigen in dit noordelijke deel van de stad. Zodra hun economische situatie verbetert, zwermen ze uit naar meer welvarende buurten in de stad. De buurt telt meer dan 150 verschillende nationaliteiten. De bibliotheek ligt tussen het Centraal Station, het grootste internationaal treinstation van Vlaanderen, en park Spoor Noord, een nieuw 21ste eeuws park van 24 hectare. In 14 jaar tijd is Permeke een baken geworden voor de buurt. Een buurt die met vallen en opstaan zijn weg vindt naar de bibliotheek. Permeke is een merk voor het ontsluiten van kennis en informatie voor iedereen in deze stad. (meer…)

The integration and participation of newcomers in our society

How leisure and creativity can contribute

Imagine that the country where you have lived your entire life is no longer safe because of the danger and violence that is taking place. You decide to flee the country and make a life-threatening journey in degrading conditions to get to safety. After a trip of days without a toilet, food and enough space you arrive in an unknown country where everything is different. The language. The people. The rules. You have no money. No food. No house and no friends to help you. What would you do? (meer…)

Possibilize

Creatieve toegankelijkheid

In het vrijetijdslandschap van Nederland, vooral in de Kunst en Cultuursector, is er steeds meer aandacht merkbaar voor termen als inclusiviteit en interconnectiviteit. In discussies wordt veelal de focus gelegd op (culturele) diversiteit in bijvoorbeeld afkomst, sekse, gender of leeftijd. Possibilize, opererend op het snijvlak van de culturele en zorgsector, voegt aan deze discussies de meerwaarde van (mensen met) een beperking toe. Nog specifieker: de ‘meerwaarde die uiteindelijk voor velen wordt gecreëerd’. Regulier wordt namelijk bij het toegankelijk maken van vrijetijdsbestedingen gefocust op een profijtgroep en worden daar de aanpassingen voor gerealiseerd. Vanuit de gedachte ‘meerwaarde voor iedereen’ focust Possibilize zich, met haar visie op toegankelijkheid, op aanpassingen waarbij vele doelgroepen profijt kunnen hebben van een investering. (meer…)

Theme parks and happiness

Beyond fun and excitement alone

Of all the sectors within the leisure industries, the sector of themed entertainment might be the most capital intensive. Annually, the sector invests billions of dollars into novel developments to attract more and more visitors. Although these large-scale investments do occur because of aspired revenues and shareholder value, arguably, most of these investments are made with philanthropic intentions as well: to make people happy (Cornelis, 2017). Making people happy is a phrase that is not unfamiliar within themed entertainment. Various organizations even include it in their mission statements, such as Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products (“We create happiness by providing the finest in entertainment for people of all ages, everywhere.”) and Attractiepark Toverland (“Creating magical moments of happiness.”). (meer…)

Change the Inevitable

Creativity World Forum zet Brabant op de wereldkaart

Creativiteit en innovatie als motor voor maatschappelijke vernieuwing. Dat is het idee achter BrabantDC, een netwerk dat creatieve denkers en doeners verbindt. Als een van de elf ‘Districts of Creativity’ zet Brabant zich als creatieve topregio op de wereldkaart. Onder meer met de organisatie van het Creativity World Forum 2019. Dit internationale evenement op 21, 22 en 23 oktober brengt zo’n tweeduizend professionals uit alle disciplines en windstreken samen. Het thema is ‘Change the Inevitable’. (meer…)

Met Leisure de wereld verbeteren?

Een roeping die verantwoordelijkheden schept

Leisure is meer dan alleen ‘fun’ Mensen die leisure niet slechts als hobby zien, maar er hun vak van hebben gemaakt, zijn vaak van een bijzonder slag. Gedreven, om hun visie tot leven te brengen; geinspireerd, om die visie op een eigen manier vorm te geven; en inspirerend, om medewerkers en bezoekers iets bijzonders te bieden, en in die visie mee te nemen. (meer…)

Share This