Selecteer een pagina

Web design tips

Algemeen

De gebruiker
Verplaats je om te beginnen in de gebruiker van je website. Wat kan/wil ik daar krijgen/vinden? Is het bruikbaar, betrouwbaar en uniek? Internetgebruikers willen snel en up-to-date informatie. Ze hebben een voorkeur voor een logische structuur en geven graag feedback. Goede web design is het harmoniseren van content, vorm en functionaliteit met een duidelijke relatie tussen alle delen.

Structuur van de informatie
Goede navigatie is onontbeerlijk. Zorg voor een duidelijke structuur in de website. Op de homepage worden alle secties aangegeven. Maak niet te veel subsecties aan (maximaal 3 niveaus), creer daarna bij voorkeur meer secties. Het is belangrijk dat bezoekers altijd weten waar ze zich binnen de structuur bevinden en gemakkelijk terug kunnen naar de homepage. Een introductiepagina voor de homepage moet snel te laden zijn. Zorg dat deze pagina, speciaal bij herhalingsbezoek, met n klik te stoppen is en de bezoeker snel op de homepage komt. Bedenk dat elke klik een extra inspanning is. Zorg indien nodig voor een snelle zoekfunctie. Pull down menus vergemakkelijken het navigeren. Maak duidelijk welke onderdelen klikbaar zijn door gebruik van kleur, pop-up of onderstreping. Gebruik scroll bars bij voorkeur van boven naar beneden in plaats van links naar rechts.

Visuele elementen
Maak gebruik van webkleuren. Deze zijn opgebouwd uit vaste RGB (rood/groen/blauw) waarden en worden door de verschillende browsers goed weergegeven. Zorg voor een zekere consistentie op alle paginas. Gebruik in de lay out niet te veel verschillende vormen. Kies voor verschillende vaste formaten voor beeld. Afbeeldingen kunnen als gif of jpeg bestand snel worden weergegeven. Wat tekst betreft: bedenk dat lezen op een beeldscherm vermoeiender is dan op papier. Wees kort en bondig! Maak de kolombreedte niet te groot, dat leest prettiger. Donkere tekst op een lichte achtergrond is beter leesbaar dan andersom. Houd bij de typografiekeuze rekening met veelal verschillende lettertypes bij Mac en pc. Gebruik stylesheets met voorkeur voor lettertype en grootte.

Interactieve elementen
Geef bezoekers de mogelijkheid gemakkelijk online te reageren of vragen te stellen. Op basis van deze reacties kun je ook je website weer verbeteren. Maak een speciale procedure voor het (snel) beantwoorden van binnengekomen e-mails. Geef bezoekers de mogelijkheid hun e-mail adres achter te laten indien ze per e-mail op de hoogte gehouden willen worden van nieuwe ontwikkelingen/informatie. Maak je website aantrekkelijk voor herhalingsbezoek door bijvoorbeeld live-discussies te organiseren. Bekijk de mogelijkheden voor e-commerce, webvertising (banners) en links met andere websites.

Multimedia elementen
Bewegend beeld maakt je website visueel aantrekkelijk (gebruik hiervoor bijvoorbeeld Flash). Houd de bestanden zo licht mogelijk om het geduld van de gebruiker niet te veel op de proef te stellen. Geluid is vrij eenvoudig toe te passen, maar zorg dat je essentile informatie ook via tekst communiceert, want niet iedereen heeft een computer met geluidskaart. De (live) mogelijkheden met een webcamera zijn eindeloos.

Test
Test je website van te voren via verschillende browsers, browserversies en op weergave verschillen bij Mac of pc (10% van de gebruikers werkt met Mac). En ten slotte: meld je aan bij zoekmachines met een aantal kernwoorden die de inhoud van de website beschrijven (meta-tekst), zodat internetgebruikers je via deze weg ook kunnen vinden.

Auteur: Philia Stekelenburg, projectmanager nieuwe media
468

Reactie verzenden

Share This