Selecteer een pagina

Wat was wanneer; Visualisatie van historische tijd

Algemeen
Tijdlijnen zijn een ideale tool om (historische) informatie in de tijd te plaatsen. Voor het weergeven van dit soort informatie op websites zijn verschillende online tools voorhanden. Thomas van Maaren bespreekt een aantal van deze hulpmiddelen.


Dipity (www.dipity.com)
Dit is misschien wel de meest uitgebreide tool voor het maken van tijdlijnen. Het ziet er ook nog bijzonder gelikt uit en het heeft in zijn meest uitgebreide (betaalde) versie erg veel features. Het is bijvoorbeeld mogelijk mensen toegang te geven om aan een tijdlijn bij te dragen of de tijdlijn te koppelen met je eigen CMS, en je kunt Dipity voeden met RSS- of Json-feeds of Simile XML-bestanden. In de gratis versie is het aantal mogelijkheden ook al erg uitgebreid. Items op de tijdlijn kunnen gedeeld worden op de bekende sociale netwerken en je kunt je abonneren op een tijdlijn zodat aanpassingen terug te vinden zijn in je mailbox. Overigens zijn de items ook nog in verschillende views te bekijken: flipboard, lijst of op een Google map. In de gratis versie is het slechts beperkt mogelijk om aanpassingen aan de layout te doen.

TimeRime (www.timerime.com)
TimeRime is een tool van Nederlandse bodem. Voor persoonlijk gebruik is er de gratis versie, maar wil je meer mogelijkheden en koppelingen met informatie in je eigen database dan moet er betaald worden. Ab-c media heeft deze software ingezet voor de website www.regiocanons.nl. Hierbij is het mogelijk om twee tijdlijnen met elkaar te vergelijken. Dit geeft inzicht hoe de regio’s zich tot elkaar verhouden.

Simile (www.simile-widgets.org)
In tegenstelling tot de voorgaande tools is Simile niets anders dan een Ajax-‘widget’. Door middel van een uitgebreide API is ongeveer alles aanpasbaar en valt deze volledig in te passen binnen je eigen site. Het open source project is gratis en volledig te koppelen aan je eigen database en past binnen je eigen templates. Ook mooi is de integratie met bijvoorbeeld Google Maps of WordPress. Nadat een tijdlijn is opgezet kan je er doorheen sliden of met scroll doorheen bewegen. Net zoals bij Timerime is het met Simile ook mogelijk om twee tijdlijnen met elkaar te vergelijken. Het wachten is nog wel op iemand die het mogelijk maakt om video en audio toe te voegen. Op europeana.eu wordt Simile gebruikt om zoekresultaten op een tijdlijn te presenteren. Ook op de nieuwe website van het Nationaal Historisch Museum (www.innl.nl) wordt gebruik gemaakt van Simile.

En verder…
Naast bovenstaande heb ik nog een paar andere bekeken. Timetoast (www.timetoast.com) is eigenlijk te beperkt. Wiseline (www.wiseline.com), en AllofMe (www.allofme.com) richten zich voornamelijk op weergeven van je eigen Social Graph. Xtime (www.xtimeline.com) is een handige tool waarbij je ‘events’ door middel van het uploaden van CVS kan invoeren of kan exporteren. Kronomy (www.kronomy.com) heeft de bijzondere optie om vrije zoekopdracht op het web om te zetten in een tijdlijn, maar helaas is er geen mogelijkheid om een koppeling met een eigen database of XML te maken.

Daljaren en spitsstroken
Een kenmerk van een tijdbalk is dat gebeurtenissen proportioneel in de tijd worden weergeven. Gebeurtenissen waar 100 jaar tussen ligt, staan verder uit elkaar dan die maar tien jaar verschillen. Door zo’n weergave krijg je een goed gevoel voor datering. Probleem is dat wanneer de tijdbalk een lange periode beslaat er vaak lege stukken voorkomen omdat gebeurtenissen die voor ons dichterbij liggen vaak gedetailleerder beschreven worden dan bijvoorbeeld de prehistorie. Timerime en Dipity lossen dit op door middel van een zoomfunctie. Simile werkt met hotzones waarbij binnen de tijdlijn bijvoorbeeld de prehistorie wordt ingedikt en de 20ste eeuw wordt uitgesmeerd. De meeste andere genoemde systemen zijn bedoeld voor recente periodes zoals het huidige jaar of je eigen leven, en bieden daarom geen oplossingen voor het bovenstaande. Sommige – bijvoorbeeld die werken met RSS maar helaas ook Dipity – ondersteunen al helemaal geen jaartallen van voor de jaartelling.

Welk pakket?
Het is altijd moeilijk een conclusie te trekken welke tool het beste is. In mijn ogen zijn er twee pakketten die om verschillende redenen boven de anderen uitsteken. Simile is het meest flexibel en doet wat het moet doen: tijdlijnen op een goede manier weergeven. Dipity is het meest uitgebreide en meest gebruiksvriendelijk. Ook de gebruikte techniek kan bepalend zijn voor het al dan niet inzetten van een van de pakketten. Moet de site bijvoorbeeld ook goed functioneren op de iPad, dan vallen alle Flash gebaseerde oplossingen af en blijven alleen Simile en Dipity over.

Auteur: Tekst; Thomas van Maaren Thomas van Maaren is projectmanager bij ab-c media
468

Reactie verzenden

Share This