Selecteer een pagina

Trumptoerisme

Column

Burgerschap, Communicatie, Community, Maatschappij, Politiek, Toerisme

Trump tourism

Wat tot nu toe bij het Trumpisme is ondergesneeuwd gebleven, is het perspectief van een kansrijk Trumptoerisme. Het zo bevooroordeeld rondreizen in het toenmalig machtigste land op aarde maar dat onmiskenbaar in een staat van ontbinding verkeert. En dat alles onder een president die voor de VS-verkiezingen van 8 november zich als een malloot heeft gedragen om de frustraties van de lager opgeleide blanke Amerikaan te kunnen exploiteren. Maar die na zijn inauguratie van 20 januari 2016 niet meer zal blijken te zijn dan pop in een politiek drama. De eerste teksten van dit drama verschenen al rond 2000 toen analisten voorspelden dat in de 21e eeuw niet de VS maar China de leidende partij op het wereldtoneel zal zijn.

Het echec in Irak, Afghanistan en Syrië en de hulpeloosheid aangaande het Palestinaconflict hebben het proces van neergang versneld. En hoewel vanuit de VS het Industrieel Militair Complex en de Internettechnologie nog steeds toonaangevend in de wereld zijn, is de politieke macht van Amerika afgebladderd en leidt de economie stelselmatig aan het perspectiefloze uitbuiten van onderklassen waar deze zich ook bevinden.

Willen geïnteresseerde wereldburgers dit proces met eigen ogen zien dan is het goed om virtueel in te tekenen op de volgende zesdaagse groepsreis. Voorwaarde is wel dat de deelnemers een sterk bevooroordeelde kijk op de VS hebben in de richting van hierboven geschetst. Alleen dan valt er werkelijk iets als Trumptoerist  te genieten. Als reisbegeleider heb ik Charles Groenhuizen aangesteld. Hij kan als Amerikakenner de groep het nodige tegenwicht bieden zonder dat zijn ego hem in de weg zit. Om deze reden is Maarten van Rossem afgevallen. Door zijn negatieve kijk op Amerika kan hij de groep onvoldoende in balans brengen. Daarentegen zijn de groepsleden na een vliegreis heen wel op hem uitgekeken en zijn zijn grappen oubollig.

Charles zal ons (dag 1) in het vliegtuig al via onze tablets informatie verschaffen over het leven van Trump – eigenlijk een gewone makelaar die een straat verder woont – opdat we als toersit goed beslagen ten ijs de komende dagen aankunnen. Ook laat Charles zijn eigen standaardwerk over Trump in de groep circuleren. We slapen die dag in een hotel van het Trumimperium in New York.

Dag 2 brengt de groep naar het hoofdkwartier van de VN in New York waar verwarring is ontstaan over het besluit van de Trumpadministratie om de beveiliging van de VN-diplomaten marktconform te maken. De president trekt zijn handen af van de VN en vindt het best als de internationale elite naar ‘Spleetogenland’ verhuist. Eind van de middag bezoeken de Trumptoeristen een nieuwe sloppenwijk in Central Park, nabij het Trumphotel. Deze wijk wordt gevormd door Latino’s die zonder papieren zich en masse verzetten tegen uitzetting. Er heerst hongersnood en de beelden van de eerste doden zijn al wereldwijd gedeeld. Who cares?

Op dag 3 vliegt de groep naar Washington waar de leden een ontmoeting hebben met de neoconservatieve denktank American Enterprise Institute waaraan ook Hirsi Ali verbonden is. Centraal staat de vraag in welke mate Trumpisme een vertolking is van de American Dream. De denktank zal zorgen voor extra bewaking omdat de leden van de denktank erom bekend staan met hun gasten op de vuist te willen gaan om de eigen argumenten kracht bij te zetten.

Dag 4 staat in het teken van het bezoek aan de nieuwe Mexicaanse Muur. De president heeft een symbolische muur laten optrekken met het gegeven dat hij over vier jaar zijn kiezers zal vragen of hij het karwei mag afmaken.

Een ontmoeting met de Amerikaanse culturele elite – in San Francisco – vormt het programma van de vijfde dag. De dag heeft de vorm van een hearing waarin de toeristengroep zo veel mogelijk informatie wil verzamelen over de relatie Trump en de culturele sector. De dag kan mogelijk teleurstellend verlopen. Geen enkele acteur, zanger of beeldend kunstenaar durft nog maar iets te zeggen over de nieuwe president. Ze hebben geleerd van de groep rond de musical Hamilton waar een zanger zich na afloop van de voorstelling kritisch uitliet over de nieuwe president. Nadien heeft Trump de groep vernederd en belasterd en hebben theaters de show gecancelled.

Dag 6: de terugreis. Op het programma staat een digitale groepssessie waarin Charles de vraag zal stellen of de Trumptoeristen aan hun trekken gekomen zijn. En of zij de reis ook in de eigen omgeving willen promoten.

468

Reactie verzenden

Share This