Selecteer een pagina

MuseumMaatje

Inspireren tot een open blik op de wereld

Algemeen, Communicatie, Community, Maatschappij, Marketing, Politiek

Museummaatje

Kunnen musea een rol spelen in de vluchtelingencrisis? Met MuseumMaatje proberen het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde vluchtelingen in Nederland een steun in de rug te geven, bijgestaan door enthousiasite vrijwilligers.

Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, samen Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, zijn musea over mensen. Overal op de wereld stellen mensen dezelfde levensvragen. Juist in alledaagse voorwerpen worden die culturele overeenkomsten én verschillen herkenbaar. Zo bieden de wereldomvattende collecties van de drie musea de mogelijkheid om onze cultuur in relatie te brengen met die van anderen. Inspireren tot een open blik op de wereld en daarmee bijdragen aan wereldburgerschap. Dat is de missie van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het project MuseumMaatje vindt zijn oorsprong in deze missie.

Karin van den Wijngaard:

MuseumMaatje is een uniek project waarin het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, als eerste in de museale sector, vluchtelingen samen met de vrijwilligers die hen begeleiden actief benaderen en de mogelijkheid bieden om een van de musea gratis te bezoeken.

Vluchtelingen en vrijwilligers
MuseumMaatje is een uniek project waarin het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, als eerste in de museale sector, vluchtelingen samen met de vrijwilligers die hen begeleiden actief benaderen en de mogelijkheid bieden om een van de musea gratis te bezoeken. Want naast een gezellig dagje uit, creëert een gezamenlijk bezoek aan een museum ook ruimte voor een ander soort gesprek. Een gelegenheid om op gelijke voet te praten over en te genieten van voorwerpen, die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Cultuur overschrijdende verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Die laten zien dat we in deze wereld op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

Samenwerking
De drie musea hebben voor dit project contact gezocht met VluchtelingenWerk Nederland (VWN) om de logistieke uitvoering te coördineren. VWN zorgt ervoor dat de speciaal voor dit doel ontwikkelde vouchers via de regionale Vluchtelingenwerk stichtingen, terechtkomen bij vrijwilligers en vluchtelingen die in een bestaand begeleidings- of taalcoachingstraject aan elkaar gekoppeld zijn. Met een dergelijke voucher kunnen vluchteling en vrijwilliger samen gratis een van de drie musea bezoeken. Directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk  Nederland: “Wij werken graag mee aan dit initiatief. De verhalen die de museumstukken met zich meedragen, vormen voor de vluchtelingen en onze vrijwilligers een mooie aanleiding om ervaringen uit te wisselen en de Nederlandse taal te oefenen.”

Culturele identiteit en dynamiek
De actie MuseumMaatje is medio april van start gegaan en loopt tot en met december 2016. Er zijn een kleine duizend vouchers bij regionale Vluchtelingenwerk stichtingen rondom de drie musea uitgezet. Sindsdien zijn de drie musea ook door verschillende individuele vrijwilligers en lokale organisaties benaderd om gebruik te mogen maken van de actie. Inmiddels hebben de eerste bezoeken aan de drie musea plaatsgevonden. Tegen het einde van het jaar wordt de actie geëvalueerd en bekeken of dit project ook in 2017 voortgezet wordt.

MuseumMaatje is een project dat uitnodigt tot reflectie op culturele identiteit en dynamiek. Een project dat uitdrukking geeft aan de missie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde: inspireren tot een open blik op de wereld.

BMC logo[UITGEVER:] Dit artikel is onderdeel van de Special Edition voor de BMC CultuurConferentie 2016 over Participatie en Community building.

468

Reactie verzenden

Share This