Selecteer een pagina

Oprichting Community of Practice voor cultureel ondernemen in duurzame historische gebouwen

Op 12 juni gaat op Nyenrode Business Universiteit de Community of Practice van start om cultureel ondernemen in duurzame historische gebouwen te bevorderen. Ondernemers, overheden, adviseurs en bouwers, financiers en burgerinitiatieven gaan elkaar inspireren en assisteren door kennis, ervaringen en onderzoek te delen. Online samenwerken en offline inspiratiemeetings staan op de agenda voor dit initiatief van Birgit Dulski (Nyenrode Business Universiteit) en Menno Heling (BMH/iftneisnow.eu). Deelnemen aan deze eerste founding partners bijeenkomst is nog mogelijk.

Een culturele functie in historische gebouwen, het lijkt een voor de hand liggende combinatie en we genieten er allemaal van. Toch zijn de bijzondere gebouwen voor veel culturele ondernemers ook een zorg: hoge energierekeningen en onderhoudskosten,, verouderde installaties, een onregelmatig gebruik, etcetera zorgen dat veel culturele ondernemers met de handen in het haar zitten. Daarbij komen vaak hoge kosten voor de ontwikkeling van exposities en evenementen, onzekerheid over de opbrengst en zorgen of de culturele functie op termijn wel levensvatbaar blijft.

Levensvatbaar

In vele gesprekken hebben Birgit Dulski  en Menno Heling de praktijk van culturele ondernemers in historische gebouwen verkend. Op basis van deze gesprekken starten zij nu het initiatief voor een Community of Practice. Vanuit hun expertise op het gebied van architectuur, duurzaam bouwen, erfgoed en toerisme, gaan zij samen met de deelnemers van de community zich richten op het delen van kennis en ervaringen en  op inspireren en samenwerken. Hun doel is het levensvatbaar maken/houden van culturele functies in duurzame historische gebouwen. Deze activiteiten richten zich zowel op het verduurzamen van de gebouwen (ook met het oog op de energietransitie), met behoud van de aanwezige cultuurhistorische waarden. En op het bundelen van krachten op het gebied van cultureel ondernemen (financiering, programmering en burgerparticipatie).

Deelnemers

De deelnemers van de community zijn afkomstig uit meerdere doelgroepen: Grote en kleine culturele ondernemers, bedrijven uit de bouwsector (architecten, aannemers, adviseurs), financiële instellingen (banken en fondsen), overheden (gemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). De community staat ook open voor burgerinitiatieven of kan deze ondersteunen met haar expertise en kennis.

Kick-off

De kick-off bijeenkomst vindt plaats op 12 juni om 13:00 in het kasteel van Nyenrode Business Universiteit. Aansluiten bij het initiatief is nog mogelijk. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is reserveren hiervoor nodig. Voor meer informatie, of reserveren kunnen partijen contact opnemen met Birgit Dulski via b.dulski@nyenrode.nl.

468

Reactie verzenden

Share This